Lokalna kuchnia ma śliczne tradycje oraz do dziś w rejonach spożywa się schematyczne, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to między innymi śledzie po kaszubsku. Aby je przyrządzić należy wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dołożyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć i dusić parę minut. Zdjąć z ognia oraz dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść odłamki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najodpowiedniej smakują na drugi dzień, kiedy prawidłowo się zmarnują i przejdą smakiem przypraw. Do przysmaków kaszubskich należy też węgorz wędzony. Jest strawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno stosowane do wędzenia nadaje rybie charakterystyczny smak.
Polish Cuisine in Krakow
Kaszuby są wybitnie bogate w ryby, wskutek tego kuchnia ta tak często je użytkuje. Na różnorodne sposoby, często ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w przeróżne, dobre zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. Współcześnie przeważnie zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do znanych polskich zup należy również krupki.